In verbinding met Leunzorg.
Onze collega’s moeten echt verbinding kunnen maken door horizontaal te levelen met de mensen die bij ons wonen.
Aldus Sergio Schellekens, Hoofd zorg / begeleider en oprichter Leunzorg. Naast optimale tevredenheid onder onze bewoners, zijn we ook continue bezig met het werkplezier van onze collega’s. Zo deden we onlangs onderzoek onder onze medewerkers en zijn we ontzettend blij te horen dat iedereen zich verbonden voelt met Leunzorg en trots is om voor deze organisatie te mogen werken. Dat is een hele eer! Onze medewerkers vormen tenslotte Leunzorg. Het vinden van de juiste match met hulpverleners is dan ook cruciaal. Maar wat houdt die match met Leunzorg precies in?
Als medewerker verbonden met Leunzorg
Binnen Leunzorg hanteren we een aantal kernwaarden die iedere (toekomstige) medewerker moet bezitten. Die moet je elke keer weer opnieuw uitstralen als hulpverlener binnen Leunzorg. Want als je de betrokkenheid en nabijheid hebt met onze mensen, dan heb je verbinding. En verbinding maken staat centraal bij Leunzorg.
Onze kernwaarden zijn: een luisterend oor, betrokken, enthousiast, laagdrempelig en slagvaardig zijn.
De kernwaarden van Leunzorg zijn ook volledig op die verbinding gericht. We hebben er 5. Ten eerste willen we een luisterend oor zijn voor de mensen die bij ons wonen. Betrokkenheid en enthousiasme zijn er ook twee. Natuurlijk willen we cliënten verder helpen in hun leven en nieuwe cliënten snel kunnen helpen. Daarvoor moet je slagvaardig zijn. En tot slot is laagdrempeligheid een belangrijke kernwaarde
Verbinding krijg je door laagdrempelig te zijn
Laagdrempeligheid zit in veilig voelen. Als jij je als begeleider betrokken, open en nieuwsgierig opstelt, ben je in staat om verbinding te maken met jouw cliënt. En wanneer de cliënt zich veilig voelt, zorgt dat voor vertrouwen. En we weten allemaal dat vertrouwen de basis is om een goede band op te bouwen.
Leunzorg vertelt cliënten niet hoe ze hun leven moeten leiden, dat bepalen de mensen in eerste instantie zelf. Daar kunnen ze zelf de regie in nemen. Leunzorg faciliteert. Als begeleider bij Leunzorg kijk je mee en ondersteun je. En als het de cliënt toch niet lukt ben je er als begeleider natuurlijk voor hem of haar. Dan praat je erover, geef je ideeën, adviseer en inspireer je, zodat ze in staat zijn zelf richting te kiezen.
Samen kom je een niveau hoger
Er écht zijn voor de bewoners én hun ouders of begeleiders gaat niet alleen over problemen, maar ook over fijne, mooie en vrolijke dingen. Daar haal je als begeleider veel energie uit. Dat betekent wel dat je zelf ook moet kunnen geven en je moet kunnen openstellen. Door de betrokkenheid en wisselwerking ontstaat er vaak echt vreugde, blijheid, emotie. Samen maak je energie, samen kom je een niveau hoger!
Medewerkers geven hun functie bij Leunzorg een 8 als rapportcijfer! Ze waarderen vooral de variatie en eigen verantwoordelijkheid.
Herken jij je in dit verhaal? Word jij blij van het begeleiden van cliënten door samen te kijken naar wat er wél kan? En wil jij werken aan een gezamenlijk doel en samen talenten en krachten ontwikkelen? Bekijk dan onze vacatures en wellicht ben jij straks ook verbonden met Leunzorg.